10 000 kilometrů pěšky Latinskou Amerikou - Jan Rendl

19.01.2024

📘Cestopis📘

⭐⭐⭐⭐⭐

Zdroj: obálka - Panta Rhei, grafika - Canva
Zdroj: obálka - Panta Rhei, grafika - Canva

Ďalšie putovanie dobrodruha, ktorý sa nebojí ujsť tisíce kilometrov, aby poznal nový svet aj sám seba.
Honza sa ocitá v Peru, ale jeho cieľom nie je iba slávne Machu Picchu. Dorazil totiž prežiť obrovské pešie dobrodružstvo. Ocitá sa v nepriestupnom pralese či v blízkosti ilegálnych zlatých baní, kde o problémy nie je núdza. V Bolívii sa stretáva s chudobou, všadeprítomným odkazom legendárneho Che Guevaru, ale aj s tarantulami a hadmi. Bije sa s ľadovcom a svojim vlastným odhodlaním a má pocit, že ho oči legendárneho revolucionára stále pozorujú. 

Za hranicami Argentíny na neho číha stovky kilometrov dlhá vysokohorská púšť. 

Podarí sa mu ju prekonať, dostať sa do Chile a svoju púť zakončiť? Honza stále nemá ani chvíľku kľudu. A s poslednými kilometrami putovania sa mu v hlave možno rodia nápady na nové dobrodružstvá… 

Kniha sa mi veľmi páčila. Autor všetky miesta opísal do detailov, vedela som si to predstaviť. Okrem toho zažil počas cestovania neľahké chvíle, zranenia, psychickú nepohodu a mnoho ďalších vecí. Je ľudský a v knihe opisuje nielen miesta, ale aj pocity, ktoré v ňom vyvolali. Ako dobré, tak aj zlé.

V niektorých chvíľach som s ním súcitila, inokedy som sa s ním smiala, každopádne som však bola prekvapená, lebo o Latinskej Amerike som toho veľa nevedela. On mi ukázal iný pohľad nielen na revolucionára Che Guevaru, ale aj na miesta, ktorých sa miestni vyslovene boja a nechápali, prečo tam tento Európan chce vôbec ísť. 

Prekvapilo ma tiež, ako otvorene hovoril o svojich problémoch s alkoholom, ktoré mal v minulosti a možno aj kvôli nim sa vybral na takúto púť a splnil si sen. 

Knihu odporúčam všetkým. Dozviete sa mnoho o, pre mňa, neznámych miestach Latinskej Ameriky. Okrem toho spoznáte človeka, ktorý sa PEŠO vybral na skoro ročnú túru a ktorého nezastavilo ani vážne zranenie či nehostinné podmienky.

A čo vy? Čítali ste knihu? Ako sa vám páčila?

Home Decor © Všetky práva vyhradené 2023
Vytvorené službou Webnode Cookies
Vytvorte si webové stránky zdarma!